A Badalona ballen el micaco i planten micaquers als badius
Publicat a: Gastronomia,Gent i cultures,Llengua per: Eva Vergés.
Comments Off

Badalona ha fet bandera d’un mot tan singular com és el micaco ( nespra i no pas mico, tot i que hi hagi l’”Anís del mono”) i ha  donat el nom de Ball del micaco al ball de la Festa de Maig (sense que constitueixi un tipus de dansa). Micaco o “mikkaku-biwa” significa nespra de tres pinyols en japonès.  Es diu que fou un japonès qui el va fer conèixer a Badalona i avui en dia cap badaloní utilitza el mot nespra sinó micaco.

Antigament, la gran majoria de cases badalonines tenien un pati descobert al darrere que anomenaven “badiu”. Avui, normalment, és la gent gran que continua emprant el mot. Tot i que tot badaloní sap què vol dir.

Així, doncs, no és estrany que utilitzin un eslògan propagandístic com “Badalona, país de micacos i badius”.



Origen de la grip
Publicat a: salut per: marta.
Comments Off

Hipòcrates ja va descriure perfectament la grip al segle V abans de Crist.

La primera pandèmia de grip es va identificar l’any 1580; fins a l’actualitat se n’han detectat diverses.

Durant el segle XX va ser especialment dura la de 1918, que es coneixia com la “grip espanyola”; el 1957 es va manifestar la “grip asiàtica” i el 1977, la “grip rosa”. Tots aquests noms responen a la creença popular sobre l’origen de la infecció, encara que ara se sap que la majoria es van originar a la Xina.

La grip (influenz, o flu popularment, en anglès), es diu així perquè els homes de l’Edat Mitjana creien que la “influència” dels astres i d’altres cossos celestials produïa els símptomes de la grip.

Nosaltres en diem grip perquè vam adoptar el terme rus de grip, que vol dir “atac”.



El tetrabrik
Publicat a: Invents per: xavier.
Comments Off

Sabies que l’empresa sueca TETRAPACK que el va desenvolupar en un inici li va donar forma de piràmide triangular (tetraedre)?

A mida que van avançar en els seus estudis per estalviar materials, facilitar la seva industrialització i que ocupés el mínim d’espai possible a les neveres i armaris de les llars, es van adonar que la millor forma era la d’un prisma rectangular (forma actual).

Aquesta empresa va deixar el nom de tetrabrik a l’envàs perquè està format per quatre capes: 2 de polietilè (plàstic) per impermeabilitzar i protegir el aliments, una capa d’alumini per evitar el llum i una capa de paper on s’estampa la publicitat i la marca. Es parla que brik ve de l’anglès: totxana, forma que té l’envàs.