En Pere i el llop

  • Avui us proposo la lectura d’aquest conte. El proper dia, a classe, heu de presentar les preguntes del final.

 

 

Hi havia una vegada un petit pastor que es passava molt de temps cuidant de les seves ovelles i, com que a vegades s’avorria veient-les pasturar, molts cops s’empescava coses per a divertir-se.

Un dia, va decidir que seria una bona pensada divertir-se a costa de la gent del poble que hi havia per allà a la vora. S’hi va acostar i va començar a cridar:

-Socors! el llop! que ve el llop!

Els vilatans, van agafar el que tenien a mà i corrents van anar a ajudar el pobre pastor que demanava auxili, però quan van arribar allà, es van adonar que tot havia estat un broma pesada del pastor. Tothom es va enfadar, i molt!, amb en Pere.

Quan els vilatans ja se n’anaven, al pastor li va fer tanta gràcia la broma que va pensar en repetir-la. I quan els vilatans ja eren prou lluny, va tornar a cridar:

- Socors! el llop! que ve el llop!

Els vilatans, en tornar-lo a sentir, van començar a córrer un altre cop cap on era el noi per auxiliar-lo pensant que, aquest cop si, s’havia presentat el llop i realment necessitava la seva ajuda.

Però en arribar on era el pastor, van veure’l per terra, rient de veure als vilatans córrer armats amb el que van trobar. Els vilatans, aquest cop, es van enfadar encara més. I se’n van anar.

L’endemà, el pastor va tornar a pasturar amb les ovelles al mateix camp. Encara reia quan recordava les bromes que havia gastat als vilatans. Mentre reia, en Pere va veure el llop que s’acostava al seu ramat. Aquell cop era veritat! La por li va enviar el cos… En veure que s’apropava cada cop més, va començar a cridar:

- Socors! el llop! que ve el llop! que se’m menjarà totes les ovelles! Auxili! Ajuda!

Però els vilatans, escarmentats del que havia passat el dia anterior, no en van fer cas.

El pastor va veure com el llop ja estava apunt de llançar-se sobre les seves ovelles, i cridava cada cop més desesperat! -Socors! El llop! el llop! Però els vilatans en van continuar sense fer cas.

I va ser així com en Pere va veure, impotent, com el llop es llançava sobre les seves ovelles, ferint-ne unes quantes i enduent-se’n una per menjar.

 

Preguntes pel dimarts 20-11-12

  1. Qui és el personatge principal?
  2. Qui són els personatges secundaris?
  3. Quin és el problema que planteja el conte?
  4. Com acaba la història?
  5. Et sembla bé el final del conte o l’acabaries d’una altra manera?
  6. Quina és la moral d’aquest conte? (què ens vol dir?)
  7. Identifica la introducció, el nus i el desenllaç del conte.

Leave a Reply