Insecte minador de les bledes

La mosca minadora ( extret de Xavier Fontanet i Roig. Biòleg i tècnic agrícola)

L’insecte que ha produit la malatia de la nostra bleda és una mosca que es diu Liriomyza huidobrensis ( mosca minadora) .

La mosca pica la fulla per alimentar-se i també hi injecta els ous (al revers de les fulles )d’un en un o en grupets de 5 un ben al costat de l’altre . Els ous es transformen en larves que s’alimenten dels teixits vegetals que hi ha entre els epitelis de l’anvers i el revers de la fulla.

Les larves passen dues setmanes alimentant-se i després cauen a terra on fan la pupa i passen l’hivern. Neixen a la primavera Aquestes mines fan recorreguts molt irregulars de color clar que després s’enfosqueixen perquè aquell tros de fulla s’asseca i mor.

Un cop detectem la presència de mines a les fulles, la forma de detectar la presència d’una larva dins una fulla és molt senzilla: aixequem la fulla a contrallum i l’observen per transparència. Són les típiques larves de mosca: petits cuquets groguencs sense potes ni cap ( la boca està en l’extrem més agut). Si el que detectem és una estructura en forma de barrilet i de color groc a fosc, estem veient el pupari, dins del qual s’està formant l’adult.

Hem de treure totes les fulles afectades i no deixar-les a l’hort per evitar que es desenvolupin nous insectes.

Deixa una resposta