Història dels calçots

La calçotada no és només un àpat, és essencialment una festa, una festa que se celebra a l’aire lliure, a sota un porxo, en un mas i últimament al restaurant.
Sabeu d’on vénen els calçots?
Tant les cebes com les patates, si en collir-les queda alguna mata a la terra, quan arriba el seu temps torna a brotar. Tornen a viure. Quan grillen, surten ullets que seran noves cebes o noves patates.
La història de la calçotada té l’origen a la comarca de l’Alt Camp cap a finals del segle XIX. Es diu que van ser inventades per un pagès solitari de Valls, anomenat Benaiges, que va començar a coure a la brasa els grills tendres nascuts de la ceba vella, i que també va ser el que es va enginyar la salsa que, amb algunes variants, avui mengem.

A l’Escola volem fer viure i conèixer les tradicions del nostre país als nois i noies que estudien amb nosaltres. Per això, a principi de curs plantem els ceballots dels calçots al nostre hort, els reguem, els calcem i el arrenquem quan n’és el temps. També, quan és l’hora de menjar-los, en preparem una salsa per llepar-nos els dits!

Font: Revista Cambrils

Deixa una resposta