Aquest dijous és DIJOUS GRAS!

Dijous Gras, Jarder o Llarder, també conegut com el “Dia de l’ou i el porc” o “Dia de la truita”, és el tret de sortida de les festes de Carnaval arreu del territori català. El costumari d’aquest dia ve marcat pels àpats dins l’àmbit familiar protagonitzats per les truites i els ous barrejats amb la carn, les butifarres d’ou i la coca de llardons. Antigament era molt comú que aquests dies els infants fessin recol·lectes d’ous per les cases, per elaborar les truites i la resta d’exquisideses de la jornada. A Mallorca, on el Carnaval es coneix com els “Darrers Dies”, és costum farcir les ensaimades i les coques bambes de productes porcins, com la sobrassada barrejada amb codonyat o carabassa.

(coca de llardons)

Aquest dia, doncs, comença una setmana de disbauxa (Carnestoltes) on es permeten els excessos dels quals ens haurem d’abstenir durant el temps litúrgic de Quaresma que comença el dimecres següent: dimecres de cendra.

El refranyer fa referència a aquesta jornada amb dites com aquestes: “Per Dijous Llarder botifarra menjaré” i “Per Dijous Gras, botifarra fins al nas”.

Us deixem aquesta cançó per anar-nos ambientant… Carnestoltes ja és aquí!

Leave a Reply