Demà és dimecres de cendra

Dimecres de cendra (en llatí dies cinerum) és el primer dia de la Quaresma (període de 40 dies de preparació per la Pasqua). Aquest dia, que pels catòlics és de dejuni i abstinència, dins la litúrgia de la missa, el capellà fa la imposició de la cendra al front dels fidels en forma de creu.

La cendra és el símbol de la caducitat de la condició humana i alhora de la penitència i la conversió. Tots ells, elements molt presents durant tot el període de la Quaresma.

Durant la imposició de la cendra, el sacerdot ptonuncia les paraules “Memento, homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris“, és a dir: “Recorda, home, que ets pols, i en pols has de tornar“.

Antigament només s’imposava la cendra als pecadors públics que se sotmetien al ritus i eren trets del temple després de la imposició. La reconciliació es feia el matí del Dijous Sant. Amb el temps molts cristians s’uniren per humilitat als pecadors públics, i d’aquesta manera el ritus va passar a tots els fidels. També és conegut com a dia de la cendra o simplement com a avui és cendra.

Leave a Reply