La celebració de Santa Llúcia s’escau el 13 de desembre, data en què es commemora el martiri d’aquesta noia, a la qual, segons alguna llegenda, van arrancar els ulls. Una creença que pot venir del seu nom, Lucis Via, ‘camí de llum’, o de la seva proximitat al solstici d’hivern.

La santa és invocada com a protectora de la vista i com a patrona tant dels cecs i de molts oficis que requereixen bona visió, per exemple les modistes i cosidores, com, en l’actualitat, els dissenyadors i dissenyadores gràfiques.

Fins ben entrat el segle XX encara es feia en diversos pobles la capta de les noies vestides de blanc, les llucietes, que demanaven oli per a la llàntia de l’altar de la santa i rebien, com en altres captes populars, llaminadures i fruites seques. Aquesta capta ha continuat, avui, en algunes poblacions, vinculada a les escoles i realitzada per les xiquetes.

La seva proximitat al Nadal la vincula a aquesta diada amb la celebració de fires on es poden adquirir guarniments, figuretes de pessebre i altres estris per a les diades que s’apropen. La més important i coneguda és la de Barcelona. Aquesta fira, que té més de dos-cents anys d’història –està documentada des de 1786–, s’ubica a la plaça de la Catedral, el pla de la Seu i voltants. Sol obrir el cap de setmana anterior a Santa Llúcia i tanca dos dies abans de Nadal. A la plaça i al davant de la catedral es situen habitualment les parades de productes relacionats amb el Nadal (figuretes –de fang, reïna o plàstic– i complements per fer el pessebre –cases de suro, molsa, etc.–), però hi ha també, al voltant de la catedral, moltes parades d’artesans que ofereixen tot tipus d’objectes de regal.

Si voleu saber més informació cliqueu aquí.

A l’Arboç (Baix Penedès) se celebra, des de temps medievals, una fira que fins a mitjan segle XX havia tingut un caire bàsicament agrícola i ramader. Després d’un període de decadència, la fira es recupera des del comerç local, amb parades d’artesania i actes de cultura popular, i també com a diada de les puntaires, un ofici d’arrelada tradició a la vila, amb la celebració d’una trobada que reuneix centenars de participants d’arreu de Catalunya.

Leave a Reply