Aquesta és la primera activitat que us pengem al bloc per utilitzar-la com a recurs en les vostres tutories.

 

RELACIONA’T I CREIX – CICLE SUPERIOR

De la mateixa manera que ho van fer la resta dels cursos de Primària, vam començar el curs presentant l’objectiu de curs a tots els nens i nenes. Acompanyant les lletres de Relaciona’t i creix hi havia una regadora i un petit test, buit, sense terra, ni llavor, ni planta,… Primerament necessitàvem tenir unes llavors per cuidar,  poder regar i fer créixer… Cada alumne va dibuixar una llavor de la forma que va voler i, a dins, hi va posar el seu nom. Un cop vam tenir les llavors, les vam plantar dins del test i ens va quedar així:

A mesura que anem fent activitats a l’aula que ens ajudin a relacionar-nos anirà creixent una planta… Normalment, cada activitat va lligada amb un valor en concret.

Una mostra d’activitats que hem anat fent a Cicle Superior són:

Respecte: Contruïm un castell! L’activitat consisteix en dividir la classe en dos grups. A un grup se li dóna un petit grapat de cartes i a l’altre grup se li dóna tota la baralla de cartes sencera, cinta adhesiva, plastilina o tot allò necessari per facilitar la tasca de fer un castell de cartes.

Prèviament s’han triat 4 persones de la classe que tindran el rol d’observadors i aniran observant i anotant tot allò que va passant al llarg de l’activitat.

La consigna de l’activitat és que cada grup ha de construir un castell en 10 minuts. Al no haver cap altra consigna, al llarg de l’activitat hi hauran comportaments irrespectuosos i desagradables d’un grup cap a l’altre.

El rol del tutor és de simple observador, durant els 10 minuts que dura l’activitat el tutor no dirà res.

Un cop acabat el temps, els observadors llegiran davant del grup tot allò que han anat anotant.

La reflexió posterior gairebé surt sola, ja que quan els membres de cada equip escolten les faltes de respecte que han tingut entre ells se n’adonen de la importància de tractar els altres de manera respectuosa.

 

 

Opinar: Què en penso jo de…. Anem a una sala una mica espaiosa, on no hi hagi taules ni cadires. Els alumnes es posen al mig en fila, i escolten una afirmació estereotipada: “Jo crec que els homes saben conduir millor.” Els alumnes s’han de decantar cap a un costat si estan totalment d’acord o cap a l’altre si estan totalment en desacord. Els indecisos s’han d’intentar decantar cap a un dels dos costats i es dóna pas a un parell de minuts per tal que els que es vulguin justificar ho puguin fer. A continuació, els alumnes es tornen a posar en fila i es llegeix una altra afirmació.

Aquesta activitat és bona de fer amb aquestes edats que ja poden donar opinió i raonar per ells mateixos. També està bé que no hi hagi moltes afirmacions per tal de no generar crispació.

Un cop feta l’activitat, ens asseiem en rotllana i comentem què tal s’han sentit. És bonic veure com parlen del respecte i de la necessitat d’opinar de cadascú.

Leave a Reply