20 anys de l’alliberament de NELSON MANDELA

Segur que tots heu sentit o esteu al cas que no fa gaire s’ha estrenat la pel·lícula Invictus (dirigida per Clint Eastwood). El film narra el moment històric en que Nelson Mandela va assumir la presidència de Sud-àfrica i com, a través del mundial de rugby, va aconseguir cohesionar un país que tot just sortia d’una situació duríssima: l’apartheid.

L’estrena en aquestes dates no és una casualitat ja que ara es commemoren els 20 anys de l’alliberament de Mandela.

Però, qui és Nelson Mandela? Per què va estar a la presó? Què va ser l’apartheid? On és Sud-àfrica?

NELSON MANDELA

Nelson Mandela, també conegut com a Madiba (és el seu nom de la tribu), fou el primer president sud-africà escollit democràticament. Va viure gairebé tres dècades empresonat pel règim de l’apartheid ja que era un fervent activitsa contrari al règim. Fou guardonat amb el Premi Nobel de la Pau el 1993.

El 1944 va entrar a formar part del Congrés Nacional Africà (ANC), un moviment de lluita contra l’opressió que patien els negres de Sud-àfrica. Mandela fou un dels líders de la Lliga de Juventut del Congrés amb una ideologia antiracista i antiimperialista. El 1948, però, el Partit Naciolal de Sud-àfrica (amb unes idees molt racistes i conservadores) obtingué el poder del país i va institucionalitzar la segregació racial creant el règim de l’apartheid.

Tancat a la presó de Robben Island pel règim racista del Partit Nacional, Mandela continuà la seva lluita contra l’apartheid ajudant la seva gent i fent classes d’educació política al presos interns.

“Durant tota la meva vida m’he dedicat a aquesta lluita del poble africà. He batallat contra la dominació blanca, i he batallat contra la dominació negra. He buscat l’ideal d’una societat lliure i democràtica, on totes les persones visquin juntes en harmonia i en igualtat d’oportunitats. És un ideal que espero poder viure per a veure’l realitzat. Però si és necessari, és un ideal pel qual estic preparat per morir.”

L’APARTHEID

L’apartheid va ser una política se segregació racial que tingué lloc entre el 1948 i el 1990 durant els governs del Partit Nacional a Sud-àfrica. La primera referència que és té del mot és en un discurs de l’aleshores primer ministre, Jan Smuts, on l’utilitza per refrir-se a la “separació” o més literalment “apartament” racial entre negres i blancs.

La segregació racial a Sud-àfrica començà durant l’època del colonialisme, però no fou fins el 1948 que la situació s’institucionalitzà. La legislació classificava els habitants en grups racials (blancs, negres, mestissos i indis) i les zones residencials foren també segregades mitjançant trasllats forçosos. Als habitants negres se’ls va retirar la ciutadania i van ser traslladats a un dels 10 territoris autònoms tribals del país. El govern segregà l’educaió, la sanitat i altres serveis públics, i va reservar pels blancs tots els serveis de millor qualitat. No obstant això, l’apartheid comptà amb una resistència interna més que considrable. El govern respongué a les protestes i aixecaments il·legalitzant qualsevol oposició al règim i promovent, d’aquesta manera, una forta repressió que suposava l’empresonament dels líders més significatius anti-apartheid, com fou el cas de Nelson Mandela. No fou fins el 1994 que se celebraren eleccions multirracials per sufragi universal i guanyà el Congrés Nacional Africà (ANC) amb Mandela al capdavant.

http://www.tv3.cat/videos/2707470

MAPA

Leave a Reply