ANATOMIA I FISIOLOGIA
L’aparell excretor, també anomenat aparell urinari, s’encarrega de filtrar la sang: recull les substà ncies residuals que transporta la sang juntament amb una mica d’aigua, i expulsa aquestes substà ncies del cos en forma d’orina. Està format pels ronyons i les vies urinà ries.
Els ronyons són dos òrgans en forma de mongeta situats a la part posterior de l’abdomen. La seva funció és filtrar la sang i formar l’orina. La sang entra en els ronyons per una artèria, que es ramifica en múltiples capil·lars, els quals es reuneixen de nou en una vena, que surt dels ronyons. En els capil·lars dels ronyons, la sang expulsa les substà ncies residuals i una moca d’aigua, les quals formen l’orina.
Perquè els ronyons funcionin correctament, convé beure molta aigua. A més, és poc saludable retenir molta estona l’orina a la bufeta.
Les vies urinà ries s’encarreguen d’expulsar del cos l’orina que es formen als ronyons. Els urèters, que són dos tubs que uneixen els ronyons amb la bufeta de l’orina. La bufeta de l’orina, que és una cavitat on s’acumula l’orina. La uretra, que és el conducte que comunica la bufeta amb l’exterior. L’extrem de la uretra està envoltat per un múscul circular, anomenat esfÃnter, que està contret per impedir que l’orina surti. Quan es relaxa, es produeix l’expulsió de l’orina.
L’EXCRECIÓ
L’excreció és l’expulsió a l’exterior dels productes perjudicials o inútils que hi ha a la sang i al plasma intercel·lular. Els principals productes d’excreció són la urea, les sals minerals i les substà ncies que no poden ser degradades per les cèl·lules, com per exemple determinats medicaments i additius alimentaris. La major part d’aquestes substà ncies és eliminada per l’orina que es el resultat de la filtració de la sang pels ronyons.
A més de l’orina, el cos elimina altres substà ncies:
- Quan respirem, eliminem un tipus de substà ncies residuals, el diòxid de carboni.
- Per la pell eliminem també substà ncies residuals en forma de suor.
- Per l’anus eliminem aquelles substà ncies dels aliments que no hem digerit.
En el següent enllaç trobareu més informació, esquemes i dibuixos explicatius i exercicis d’autoavaluació:
http://www.xtec.es/~ajimeno/cn3eso/10excretor/10excrecio.htm
HÀBITS SALUDABLES I NO SALUDABLES PER AL SISTEMA EXCRETOR
Els següents hà bits saludables poden fer que les afeccions quedin reduïdes o siguin menys probables:
- Beure abundant lÃquid, preferiblement aigua. Les aigües aptes per al consum són aptes per a aquesta funció, no té sentit comprar aigües minerals embotellades perquè tenen major qualitat
-
Les aigües amb abundà ncia de sals poden augmentar alguna cosa el risc de cà lculs
- Begudes amb complements minerals en el cas de pèrdua de sals abundants; en casos com una excessiva sudoració o diarrea perllongada es perden moltes sals minerals per la pell o el digestiu. En aquestes circumstà ncies el ronyó no pot mantenir nivells d’electròlits adequats en sang i és aconsellable complementar-los en la ingesta.
- Mesures higièniques i preventives enfront de malalties que es contrauen amb contacte sexual
Altres hà bits és millor evitar:
- Substà ncies tòxiques que afectin als ronyons, inclosos medicaments
- Dietes poc saludables que causin obesitat, diabetis o hipertensió
- Begudes isotòniques si no hi ha necessitat d’elles
- Contagis per contacte sexual
MALALTIES DE L’APARELL EXCRETOR
Quan els òrgans excretors funcionen malament, s’emmagatzemen dins del cos substancies tòxiques o verinoses. Les causes més freqüents de les malalties en les vies excretores es deuen a alteracions funcionals de les mateixes o a la presència de determinats microorganismes.
Entre aquestes malalties destaquen:
-
Cà lculs renals: són petites pedres que es poden formar tant en el ronyó com en la pelvis renal per la presència de dipòsits de cristalls d’oxalat de calci transportats per l’orina. Quan són petits són evacuats per l’orina sense problemes, si són majors en grandà ria produeixen un gran dolor, el còlic renal, i si són tan grans que no poden ser expulsats de forma natural, s’ha de recórrer a la cirurgia o a la litotrÃcia, tractament a base d’ones de xoc que polvoritzen les pedres.
- Cistitis: és una inflamació de la paret de la bufeta urinà ria. Algunes poden escampar-se fins afectar el ronyó. La majoria les causa una infecció bacteriana.
- Insuficiència renal aguda: és la incapacitat dels ronyons per a fer les seves funcions, és a dir, mantenir estables les condicions de l’organisme. En la insuficiència renal crònica hi ha un deteriorament progressiu i irreversible de la funció renal, que acaba portant a la necessitat d’hemodià lisi. Serà aguda o crònica segons la durada.
- Nefritis: inflamació del ronyó.
Per a més informació podeu consultar el següent enllaç: http://blocs.xtec.cat/cai2/2008/03/07/lexcreccio-i-laparell-excretor/
A continuació teniu un vÃdeo on es resumeix tot el que heu après en aquesta unitat: