QUÈ ÉS LA LLUM?
La llum és una forma d’energia que porten els cossos lluminosos. Els cossos lluminosos són coses o objectes que il·luminen, com per exemple una bombeta. La llum la podem veure a través de la nostra vista, la llum fa que puguem veure els objectes, les persones, etc. També podem distingir el color, la forma …
Quins tipus de llum hi ha?
-La llum natural, com el Sol.
-La llum artificial, com les bombetes, els fluorescents, els tubs… La llum artificial pot ser cà lida o freda. La llum freda com el fluorescent i la llum cà lida com la bombeta de tota la vida.
La majoria de les llums artificials funcionen amb electricitat. Hi ha molts objectes que no són fonts de llum, però els podem veure perquè la llum de les fonts lluminoses arriben a l’objecte que volem veure.
COSSOS TRANSPARENTS, OPACS I TRANSLÚCIDS
La llum no es propaga amb igual facilitat en tots els medis materials, els quals els classifiquem com:
• Transparents: deixen passar la llum, i la visió a través d’ells és nÃtida.
• Opacs: no permeten el pas de la llum.
• Translúcids: deixen passar la llum, però la visió a través d’ells no és nÃtida.
La distinció entre cossos transparents, opacs i translúcids depèn del gruix; penseu, per exemple, en l’aigua: per a gruixos petits es comporta com un medi transparent mentre que en gruixos més grans, com en el mar, ja no permet veure nÃtidament els objectes. Això és aixà perquè els medis materials, inclosos els transparents, absorbeixen part de la llum que reben.
COM ES PROPAGA LA LLUM?
Diverses experiències posen de manifest que en un medi transparent i homogeni la llum es propaga en lÃnia recta. La recta que ens mostra la direcció de propagació de la llum es denomina raig. Algunes d’aquestes experiències són: la formació d’ombra i penombra i eclipsis.
Formació d’ombra i penombra: http://www.xtec.es/~mgisbert/projecte/omipen.htm
Eclipsis: http://www.xtec.es/~mgisbert/projecte/eclipsis.html
REFLEXIÓ I REFRACCIÓ DE LA LLUM
Quan la llum es troba, en la seva propagació, amb una superfÃcie que separa el medi per on incideix amb un altre medi pot passar algun dels següents fenòmens:
- REFLEXIÓ: la llum segueix propagant-se pel medi d’incidència; en tot cas canvia de direcció.
- REFRACCIÓ: la llum travessa un medi i passa a propagar-se per l’altre medi.
A la figura es pot observar com un raig incident, que es propaga pel medi I, en part es reflecteix i en part es refracta.
La lÃnia imaginaria N, que passa pel punt d’incidència (P) i que és perpendicular a la superfÃcie de separació dels dos medis, rep el nom de NORMAL.
Els angles que formen els rajos incident, reflectit i refractat amb la normal es coneixen amb el nom de: angle d’incidència ( i ), angle de reflexió ( r ) i angle de refracció (R), respectivament.
L’experiència posa de manifest que:
- l’angle d’incidència i el de reflexió valen igual
- quan la llum passa a un medi on va més de pressa: s’allunya de la normal
- quan la llum passa a un medi on va més a poc a poc: s’apropa a la normal
- quan la llum incideix perpendicularment i passa a un altre medi: segueix recta.
Per tant, a l’esquema anterior: la llum es propaga amb una velocitat més gran en el medi d’incidència que en el de refracció.
Per tal d’entendre com es propaga la llum, cal tenir clares unes idees prèvies:
- Els rajos de llum  quan passen a través d’una superfÃcie poden ser: paral·lels, convergents i divergents.
- Les superfÃcies que travessa la llum poden ser: planes, còncaves o convexes.
REFLEXIÓ
Quan la llum es reflecteix, els rajos incidents reboten en la superficÃe i els rajos emesos s’anomenen rajos reflectits. La llum, quan es reflecteix en un objecte ens permet veure’l.
Els miralls són là mines de vidre que estan recobertes per la cara posterior d’una capa de metall polit. La reflexió de la llum és el que ens permet veure’ns en un mirall.
Hi ha dos tipus de reflexió:
- la reflexió especular: on els rajos de llum es reflecteixen són paral·lels. Es dóna en miralls de superfÃcies polides.
- la reflexió difusa: els rajos són reflectits en diferents direccions. Es dóna en superfÃcies rugoses.
REFRACCIÓ
La refracció de la llum és el canvi de direcció que fa la llum quan passa d’un medi a un altre medi diferent, com per exemple, de l’aire a l’aigua. El canvi de direcció explica que un objecte submergit en aigua es vegi tort. Això passa perquè la imatge de l’objecte canvia de direcció quan passa de l’aigua a l’aire.
Les lents són peces de vidre o de plà stic en forma de disc que refracten la llum quan aquesta passa a través seu. Per la seva forma i manera de desviar la llum, les lents poden ser de dos tipus:
- Convergents:Â concentren la llum en un punt
- Divergents: separen els raig de llum.
Aquà podeu veure un vÃdeo explicatiu que us ajudarà a comprendre millor el que heu après: