Les màquines simples s’utilitzen, normalment, per vèncer una força resistent o aixecar un pes en condicions més favorables. És a dir, realitzar un mateix treball amb una força aplicada menor. Aquest avantatge mecànic comporta haver d’aplicar la força seguint un recorregut (lineal o angular) més llarg. Alhora, cal augmentar la velocitat per mantenir la mateixa potència.

La màquina es dissenya per tal que les forces aplicades siguin les desitjades, d’acord amb la força resistent a vèncer o el pes de la càrrega.

En el següent esquema teniu exemples màquines simples que s’utilitzen per a fer més fàcil la vida quotidiana:

La palanca, una de les cinc grans màquines simples de l’Antiguitat, ha estat i continua sent un component bàsic en els nostres enginys mecànics, permetent-nos estalviar multitud d’esforç en tasques quotidianes. Les palanques ens permeten obtenir el que cridem un avantatge mecànic, bé sigui multiplicant la nostra força, ampliant la velocitat del moviment o augmentant la nostra precisió.

Però les palanques no estan només en els artefactes construïts per l’home, podem trobar-les en la naturalesa. I com no, no podien faltar en una de les màquines més perfectes que existeixen: el cos humà. De fet, gran part del moviment del nostre cos pot explicar-se a través del treball conjunt d’ossos, músculs i articulacions, que actuen com a simples palanques.

En el següent video podeu veure l’explicació del fonament de la politja, una de les màquines simples que estudiarem en aquesta unitat:

YouTube Preview Image

En el següent esquema podeu trobar l’explicació del per què utilitzem algunes màquines simples:

Per a més informació podeu consultar l’enllaç: http://www.edu365.cat/eso/muds/tecnologia/problemes/maquines_simples/msimples.htm

Deixa una resposta