Arxiu per març, 2014
UN CEMENTERI DE BALENES ENVERINADES
Més de cinc milions d’anys, en el desert d’Atacama, Xile, 40 balenes van morir enverinades per algues tòxiques i van acabar encallades en terra. Es van ocupar un equip de cientÃfics xilens i nord-americans, que van analitzar aquest impressionant cementiri de cetacis.
L’estudi de la descomposició d’aquestes balenes suggereix que van morir rà pidament a l’aigua després d’ingerir les algues nocives. Després, les onades van arrossegar els seus cossos cap al lloc de la troballa , batejat com Cerro Balena . Grà cies a l’anà lisi dels fòssils i dels sediments dipositats sobre ells , es calcula que la ‘ sepultura ‘ de cetacis es va formar a finals del Miocè , fa més de cinc milions d’anys
Tot i que els ossos dels mamÃfers marins sobresortien del terreny i es podien veure a simple vista , va ser l’any 2011 quan els cientÃfics van tenir l’oportunitat d’estudiar aquests espectaculars fòssils per primera vegada. Les obres es van paralitzar perquè els investigadors puguin excavar a 20 metres de profunditat.
Durant la paralització de les obres , l’equip cientÃfic va realitzar filmacions detallades dels animals fossilitzats , i fins i tot van realitzar models en 3D dels esquelets. Després , van posar fora de perill els ossos per continuar les seves investigacions en els laboratoris.
Després l’enverinament , els cetacis van morir rà pidament al mar i després les onades van arrossegar els seus cadà vers flotants a la costa , on van quedar sepultats. En relació a l’origen de l’enverinament , els autors de l’estudi creuen que alguns minerals que contenen ferro i viatgen per les aigües que recorren la costa occidental de Sud Amèrica provoquen la proliferació d’algues nocives.
TIGRE DENTS DE SABLE
El tigre dents de sable (Smilodon)va aparèixer en el pliocè a América del sud i América del nord.
És un animal que té un pes de 300 kilograms i un tamany com el del tigre, media 3 metres de longitud , una altura de 1, 5metres ,la seva cola uns 35 centÃmetres y les seves dents uns 20 centÃmetres.
S’alimentava de bisons, ants, cérvols, camells americans, peresosos gegants i les cries de mamuts i mastodonts.
Vivia a les grans planes d’herba que existien tant a Nord-Amèrica com a Sud-Amèrica.
Hi ha tres tipus de tigres dents de sable:
-Smilodon fatalis: Smilodon fatalis («Smilodon fatal») és probablement el més ben conegut dels gats de dent de sabre macairodontins. Va aparèixer a Nord-Amèrica fa uns 1,6 milions d’anys i després va migrar per la costa occidental del continent fins a Perú. S’extingà fa uns 10.000 anys. S. fatalis variava quant a pes entre 270 i 360 quilograms i quant a alçada entre 100 i 120 centÃmetres.
-Smilodon gracilis: Smilodon gracilis («Smilodon esvelt») fou el primer i el més petit dels gats de dent de sabre macairodontins. Va aparèixer primerament als Estats Units fa uns 2,5 milions d’anys, essent probablement un descendent de Megantereon i visqué fins fa uns 500.000 anys. Vivia principalment a les regions orientals de les Amèriques.
-Smilodon populator: Smilodon populator (“Smilodon que porta devastació”) fou una espècie de gat de dent de sabre macairodontins. S. populator va aparèixer primer aSud-amèrica fa un milió d’anys i s’extingà fa uns 10.000 anys. Era molt més gran que els seus cosins Smilodon fatalis i Smilodon gracilis, amb un gran pit i unes potes davanteres massives. Aquest gran felà mesurava 120 centÃmetres a l’espatlla, més alt que el felà actual més gran, el tigre.
Smilodon es va extingir fa dotze-mil anys
Fet pel Robin i l’Eva de 1rESO