Més de cinc milions d’anys, en el desert d’Atacama, Xile, 40 balenes van morir enverinades per algues tòxiques i van acabar encallades en terra. Es van ocupar un equip de cientÃfics xilens i nord-americans, que van analitzar aquest impressionant cementiri de cetacis.
L’estudi de la descomposició d’aquestes balenes suggereix que van morir rà pidament a l’aigua després d’ingerir les algues nocives. Després, les onades van arrossegar els seus cossos cap al lloc de la troballa , batejat com Cerro Balena . Grà cies a l’anà lisi dels fòssils i dels sediments dipositats sobre ells , es calcula que la ‘ sepultura ‘ de cetacis es va formar a finals del Miocè , fa més de cinc milions d’anys
Tot i que els ossos dels mamÃfers marins sobresortien del terreny i es podien veure a simple vista , va ser l’any 2011 quan els cientÃfics van tenir l’oportunitat d’estudiar aquests espectaculars fòssils per primera vegada. Les obres es van paralitzar perquè els investigadors puguin excavar a 20 metres de profunditat.
Durant la paralització de les obres , l’equip cientÃfic va realitzar filmacions detallades dels animals fossilitzats , i fins i tot van realitzar models en 3D dels esquelets. Després , van posar fora de perill els ossos per continuar les seves investigacions en els laboratoris.
Després l’enverinament , els cetacis van morir rà pidament al mar i després les onades van arrossegar els seus cadà vers flotants a la costa , on van quedar sepultats. En relació a l’origen de l’enverinament , els autors de l’estudi creuen que alguns minerals que contenen ferro i viatgen per les aigües que recorren la costa occidental de Sud Amèrica provoquen la proliferació d’algues nocives.