Els alumnes de 3r han realitzat les pràctiques de laboratori, que consistien en la determinació de nutrients en aliments.

En la primera han determinat la presència de midó. El midó és un glúcid present a molts aliments d’origen vegetal, com les patates, llegums, cereals, etc. La presència de midó en aquests aliments es pot posar de manifest fàcilment, ja que en afegir un colorant anomenat lugol es tenyeix de color violeta fosc. Han realitzat l’experiment en aliments com la patata, farina, arròs, sucre, pernil i llet.

Encara que segons la Legislació Alimentària espanyola, els embotits no poden tenir en seu composició més que productes càrnics i conservants i colorants autoritzats, a vegades poden posar de manifest pràctiques fraudulentes que consisteixen en l’addició de fècules (midó). Per això, també han comprovat si en diferents mostres d’embotits: pernil cuit, xoriç i llonganissa es detecta la presència de midó.

La segona consistia en determinar la presència de glúcids senzills en sucre i mel. Els monosacàrids i alguns disacàrids són glúcids reductors, la presència dels quals es pot posar de manifest fàcilment mitjançant d’una reacció rèdox, portada a terme entre ells i el sulfat de coure (I). Les solucions d’aquesta sal tenen color blau. Després de la reacció amb el glúcid reductor, es forma òxid de coure (I) de color vermell. D’aquesta forma, el canvi de color indica que s’ha produït l’esmentada reacció i, per tant, que el glúcid és present.

La darrera pràctica consistia en determinar la presència de proteïnes en ou i en pernil cuit. Les proteïnes produeixen una coloració violeta característica amb el sulfat de coure (II) en medi bàsic.

Deixa una resposta