Europa prepara una missió d’exploració a les llunes gelades del planeta gegant, Júpiter.
S’ocupen equips científics de 15 països europeus, inclòs Espanya, més els socis del nord d’Amèrica i Japó, s’encarreguen del desenvolupament, la construcció i l’explotació científica.

Parlen de tres llunes del gran planeta Júpiter: Europa, Ganímedes i Calixto. Són tres enigmàtics mons de gel.
Sembla que les tres tenen grans oceans d’aigua sota una capa gelada superficial i intriguen als científics fa temps. Per això es vol dirigir una nova missió científica per estudiar les observacions dels tres mons durant tres anys. La missió és dirigida per l’Agencia Espacial Europea (ESA). Aquesta missió es diu Juice (Explorador de les Llunes Gelades de Júpiter, les sigles en anglès) on la NASA s’ha apuntat en aquesta missió.
Dedueixen dues preguntes en clau per la missió: quines són les condicions necessàries per a la formació de planetes? I per a l’emergència de la vida? Com funciona el sistema solar?

La preparació per aquesta missió porta temps. Júpiter està molt lluny, caldrà esperar anys abans d’obtenir resultats. La sonda ha de ser llançada amb un coet, dintre de deu anys, 2022 i trigarà vuit anys a arribar al sistema de Júpiter, on es posarà en òrbita fins 2030 per funcionar com a mínim tres anys i mig. És la primera missió del programa Visió Còsmica 2015- 2025 de l’ESA. Júpiter va ser investigar de prop per la missió de la NASA Galileu (1989- 2003) i com sempre en ciència, les respostes van fer que provoquin més i més preguntes.

Ganímedes es coneix com un satèl•lit. És 3/4 de la grandària del planeta Mart. Té un club metàl•lic que genera un camp magnètic, un mantell rocós i una capa molt gruixuda de gel (800 km). Calixto és casi la grandària del planeta Mercuri, és l’objecte més marcat per els cràters del Sistema Solar. Europa és una mica més petita que la Lluna, és el lloc preferit de molts per buscar algun signe de vida en el Sistema Solar fora de la Terra. Té una capa rocosa, esta coberta d’oceans d’aigua salada i gelada per la superfície.

La nau Juice observarà l’atmosfera i la magnosfera del planeta Júpiter i les interaccions amb les seves llunes. Passarà dues vegades al coses d’Europa per mesurar el gruix de la capa de gel de la superfície, es podrà posar en òrbita de Ganímedes (si estigués en òrbita solar en lloc de girar al voltant de Júpiter és podria classificar com un planeta més), investigar la seva estructura interna, l’oceà i la capa de gel i sobrevolarà moltes vegades a Calixto.

Per complir aquesta missió té un cost total casi 1.000 milions d’euros, inclòs 75 que aporta la NASA. Portaran càmeres, làser altímetre, espectròmetres, magnetòmetre, analitzador de partícules, un sensor ultraviolada i un radar capaç de penetrar fins a nou quilòmetres en l’escorça gelada de Calixto, Europa i Ganímedes.
Fet per la Joy i l’Ilies de 2n ESO

Deixa una resposta