Els peixos són animals vertebrats que no són membres del grup dels tetràpodes. L’especialitat de la zoologia que s’ocupa específicament dels peixos es diu ictiologia. Viuen a l’aigua, són animals aquàtics amb el cos cobert d’escates i tenen aletes per nedar. El seu aparell respiratori està format per brànquies. La temperatura del cos és variable segons on viuen (al riu o al mar). Es reprodueixen per ous. Són animals vertebrats, però en comptes d’ossos tenen espines. . També te una línia nerviosa que capta vibracions a l’aigua. La cua va des de l’anus fins a l’aleta caudal i és la que dirigeix el peix per anar cap a la dreta o l’esquerra.

Tipus de peixos:
• Hi ha peixos d’aigua salada, que són els que viuen al mar.
• Peixos d’aigua dolça, que son els que viuen al riu.
• Alguns peixos neixen al riu i van al mar quan arriba l’edat adulta.

Tots els peixos tenen intestí, estómac, bossa de gasos i anus. L’intestí és per on passa l’aliment que s’ha menjat el peix. L’estomac serveix per digerir el menjar. La bossa de gasos serveix per als gasos. I l’anus per expulsar el que no vol el cos. Hi ha peixos carnívors, que cacen invertebrats petits i també vertebrats més grans. També n’hi ha d’herbívors que s’alimenten d’algues i d’altres vegetals. D’altres peixos són omnívors, és a dir, que mengen de tot, n’hi ha alguns que s’alimenten de restes d’altres peixos, normalment alguns que han quedat ferits d’un atac i s’han mort.

La reproducció dels peixos:
Els peixos es reprodueixen per ous, és a dir que són ovípars. Molts dels peixos tenen fecundació externa, però també hi ha peixos de fecundació interna. La femella pon els ous amb molta cura en els racons més delicats i el mascle tira el semen així poden néixer els peixets, la femella pot tenir entre 50 i 100 ous. Quan han post els ous no acostumen a quedar-se a cuidar-los. Els mascles tenen dos testicles i les femelles dos ovaris.
La respiració:
Els peixos respiren l’oxigen de l’aigua.

1- Aquest gas entra per la boca.

2- L’aigua es filtra a les brànquies. Les brànquies estan recorregudes per vasos sanguinis. L’oxigen de l’aigua passa a la sang, i el diòxid de carboni del cos passa a l’aigua.

3- Un cop filtrada, l’aigua torna a l’exterior del cos del peix.

El camuflatge:
Quasi tots els peixos que viuen en aigües il•luminades es camuflen, això els serveix defensar-se, per no ser vistos pels seus enemics o depredadors.
Curiositats dels peixos:
Hi ha 22.000 classes diferents de peixos.
El peix més gros el tauró balena, que pot arribar a fer 18 metres.
El peix verinós del món és el peix Sinancia.
Fet per la Cindy i la Mary Ann de 2nESO

Deixa una resposta