És sorprenent la capacitat que tenen les aranyes per teixir teranyines, que utilitzen per atrapar les seves preses, fer capolls amb els seus ous…
Els mascles d’algunes espècies presenten a les femelles mosques embolicades en teranyines. Altres espècies, caçadores submarines, utilitzen una teranyina per cobrir-se amb una bombolla d’aire per poder respirar sota l’aigua.
Una teranyina és sorprenent. La seva estructura és molt eficient. El fil d’una aranya pot arribar a ser cinc vegades més resistent que un filament d’acer d’igual gruix. S’ha suggerit fins i tot que si es tingués un fil d’aranya del gruix d’un llapis, podria arribar a detenir un avió en ple vol. A més, el fil d’una aranya es pot estirar fins al 30 per cent més del seu llarg original sense trencar-se.
Per tot això podem dir que la tela d’una aranya és un dels materials més resistents que es coneixen al món. S’han estat fent esforços per crear materials artificials semblants. La seda produïda per una aranya és un exemple sorprenent del que la vida ha arribat a produir, i que la tecnologia de materials sintètics encara no ha arribat a imitar.
Però de què estan fetes les teranyines?
La tela d’una aranya està composta de proteïnes. Una proteïna és un compost força complex d’aminoàcids. Al seu torn, un aminoàcid és una molècula gran formada per un grup amino (nitrogen i hidrogen), i un grup àcid anomenat carboxil (carboni, hidrogen i oxigen). Els aminoàcids formen les proteïnes, que són com blocs amb els que es construeixen els éssers vius. El cos humà, per exemple, està compost en un 20% de proteïnes.
En el cas de les teranyines, els aminoàcids principals amb la glicina i l’alanina. L’aranya els produeix per mitjà d’unes glàndules anomenades “filadores” a la part posterior del seu abdomen. Aquestes glàndules uneixen les proteïnes per crear una seda flexible i resistent. Quan a aquesta seda s’afegeix una substància enganxosa, el resultat és una trampa molt eficient.
Fet per l’Esther i la Begoña de 3rESO

Deixa una resposta