Les puntes de les ales dels avions creen remolins d’aire. Aquests produeixen resistència a l’avanç, la qual cosa augmenta el consum de combustible i genera turbulència per als avions que vénen darrere . Per això , als aeroports cal donar prou temps entre enlairament i enlairament perquè els remolins puguin desaparèixer. Els enginyers aeronàutics han descobert una solució per reduir el problema : les aletes , o winglets . Es van inspirar en la forma que prenen les plomes primàries de les àguiles , les cigonyes i altres aus mentre planegen el seu vol.
Mentre aquestes grans aus planegen , les plomes que tenen a la punta de les ales es dobleguen cap amunt fins a quedar gairebé verticals . Aquesta posició els permet obtenir un impuls proporcionalment superior a la mida de les seves ales i millora el rendiment . Realitzant proves en túnels de vent , els enginyers van descobrir que si donaven a la punta de les ales la curvatura i l’alineació precises , milloraven el rendiment en un 10% o més . Quina és la raó ? Aquesta curvatura que donen les aletes redueix la resistència al disminuir la mida dels remolins . A més , crea un tipus d’impuls que ” contraresta en part la resistència creada per l’aeronau ” , comenta una enciclopèdia d’aviació .

Les aletes contribueixen a que l’avió voli més lluny , porti una major càrrega , consumeixi menys combustible i tingui ales més curtes -la qual cosa facilita les maniobres en els aeroports- . Només el 2010, les aerolínies del món ” es van estalviar 7.600 milions de litres de combustible ” i van reduir de manera important les emissions dels seus avions , assegura un comunicat de premsa de la NASA. Ala d’un avió
Així es pot veure com la posició de les plomes de les aus ha estat molt eficient per la construcció d’eines del ésser humà entre altres coses.
Fet per la Damaris de 3rESO

Deixa una resposta