Els cignes són ocells de grans dimensions que pertanyen a la família dels anàtids (Anatidae) i la subfamília dels anserins (Anserinae). Poden viure fins als 14 anys i pocs poden viure fins als 20 anys. S’ha considerat que formaria la tribu amb el gènere Coscoroba, però estudis genètics recents els situen a la tribu Anserini, juntament amb les oques. De distribució bàsicament holàrtica, també hi ha dues espècies a l’hemisferi sud, unasud-americana i l’altra australiana. Algunes espècies es poden trobar de forma puntual als Països Catalans, sobretot a l’hivern. Els cignes tenen gran importància en la religió de l’hinduisme i la mitologia grega (Leda i el cigne), en la simbologia heràldica i el folklorepopular especialment en els països nòrdics, on són habituals. Els cignes normalment s’aparellen per tota la vida encara que de vegades se separen especialment si falla la nidada. Ponen entre 3 i 8 ous. El plomatge és de color completament blanc a l’hemisferi nord però a l’hemisferi sud n’hi ha de parcialment o completament negres com el cigne negre d’Austràlia (Cygnus atratus). Associa el cigne a la bellesa i com a tal ha estat present en moltes cultures (i contes, com l’Aneguet Lleig i els sesu derivats). A la mitologia grega protagonitza la història de Zeus i Leda, en les tradicions irlandeses els nens de Lir es tornen cignes durant 900 anys per escapar dels seus enemics i a les sagues escandinaves apareixen com a símbol de màgia i bellesa estranya. L’hinduisme venera el cigne com a vehicle de la deesa Sarasvatí. Simbolitza la capacitat de viatjar entre estats de la consciència o diferents mons. Es creia que el cigne abans de morir cantava d’una manera especialment bonica i ha esdevingut una expressió lexicalitzada per indicar una fi propera (usualment s’associa a una revifada abans la mort).

Fet per l’Eva i el Robin de 2nESO

Deixa una resposta